LEGEREMBLEMEN.NL

Een site voor verzamelaars van emblemen van Landmacht, Luchtmacht en Marine.

CIMIC

CIMIC

CIMIC staat voor Civil Military Cooperation, oftewel civiel-militaire samenwerking. Tijdens een militaire operatie werkt de krijgsmacht vaak samen met burgerorganisaties en de lokale bevolking. Een CIMIC-eenheid is een van de tools van de militaire commandant en heeft als taak de ondersteuning van de militaire opdracht.
CIMIC-taken zijn het maken van beoordelingen van de civiele omgeving, het informeren van de commandant over de samenleving, het leggen en onderhouden van contacten met civiele partijen, het adviseren en assisteren van lokale autoriteiten en/ of hulporganisaties. Maken van assessments (beoordelingen) van de civiele omgeving.
CIMIC-medewerkers voeren zelf projecten uit, voor wederopbouw en ondersteuning van de bevolking (alleen als deze projecten, bijvoorbeeld door een onveilige situatie, niet kunnen worden uitgevoerd door internationale (hulp)organisaties). Voor de uitvoering van de CIMIC-taken heeft de krijgsmacht de beschikking over een CIMIC Bataljon. 1 CIMIC Bataljon heeft medewerkers van alle krijgsmachtsdelen en is een zogenaamd ‘paars’ bataljon.

Per 2008 werd CIMIC een Bataljon en ondergebracht bij het OOCL.

Enkel voor het militaire personeel kwam er wat later een nieuw embleem waarop twee handen elkaar de hand geven, geplaatst voor de Wereldbol waarboven een brug is aangebracht. Eronder de afkorting –CIMIC– geplaatst in kapitale letter s en vervaardigd door de firma Delta International Houten (2010).

LEGEREMBLEMEN.NL © 2015 Frontier Theme