LEGEREMBLEMEN.NL

Een site voor verzamelaars van emblemen van Landmacht, Luchtmacht en Marine.

F16 Klu JDAM

JDAM

De JDAM is een GPS-geleide bom. De coördinaten van het doel worden van tevoren ingevoerd in de bom, waarna de bom tot op 3 meter nauwkeurig van die coördinaten valt, ongeacht het weer (waar lasergeleide bommen helder weer moeten hebben). De besturing van de bom wordt gedaan met GPS door drie vinnen op de achterkant van de bom. Het bereik van de bom is 15 zeemijlen (28 km).

Een groot voordeel van de JDAM boven andere GPS-geleide bommen is dat het ook bewegende doelen kan raken. Dat komt doordat de GPS onderweg bijgesteld kan worden. De zender/ontvanger van de bom zit in de staart (dus bovenop) waardoor de bom moeilijk te storen is door GPS-stoorsystemen.

De bom kan van zeer grote hoogte afgeworpen worden maar ook van betrekkelijk kleine hoogtes. De complete versie is er in vier verschillende uitvoeringen: 250 pond (zachte bewegende objecten: jeeps, vrachtwagens enz.); 500 pond (harde bewegende objecten: tanks), 1000 pond (zachte niet-bewegende objecten: tentenkampen, niet verstevigde gebouwen enz.) en als klapstuk 2000 pond (harde niet-bewegende objecten: bunkers enz.)
De JDAM wordt het meest gebruikt door de luchtmacht. Meestal hangen die bommen onder een B-52 Stratofortress die op grote hoogte boven het slagveld gaat hangen en die dan op het juiste moment de bom afgooit en wegvliegt (fire and forget). De bom past ook onder verschillende jachtvliegtuigen zoals de F-16, F/A-18 Hornet, F-22 Raptor en in de B-2 Spirit stealthbommenwerper.

LEGEREMBLEMEN.NL © 2015 Frontier Theme