LEGEREMBLEMEN.NL

Een site voor verzamelaars van emblemen van Landmacht, Luchtmacht en Marine.

YB

YB

Ypenburg werd in 1936 geopend als terrein voor sportvliegers. Het stationsgebouw was een ontwerp van de architecten Brinkman en Van der Vlugt.

Oorlogsjaren

Drie jaar later werd Ypenburg in verband met de mobilisatie gevorderd en nam de Luchtvaartafdeling er zijn intrek.
Op 10 mei 1940 werd Ypenburg veroverd door Duitse luchtlandingstroepen met als doel het te gebruiken als Duitse uitvalsbasis voor de gevangenneming van de koningin en de regering en voor het veroveren van het Nederlandse regeringscentrum. Dit mislukte toen de Nederlanders het vliegveld heroverden. (zie slag om Den Haag) In de oorlogsjaren werd Ypenburg vanwege, voor de Duitsers, ongunstige ligging verder niet meer als militair vliegveld gebruikt. Wel werden vanaf hier in maart 1945 V1’s gelanceerd[1]. In april 1945 vonden hier voedseldroppings plaats.

Na de oorlog

Tot 1955 was Ypenburg een civiel vliegveld. In die tijd vestigde AVIO Fokker zich er. Daarna werd het een vliegbasis die tot 1968 actief werd gebruikt. Een bekend en drukbezocht fenomeen in die jaren was de periodiek terugkerende ILSY (Internationale LuchtvaartShow Ypenburg).
Na 1968 kreeg Ypenburg de indicatie ‘slapende basis’ die slechts werd gebruikt voor wat ceremonieel en door de Koninklijke familie.

LEGEREMBLEMEN.NL © 2015 Frontier Theme